Coney Island

Innanför tagghägnet öppnar sig ett nedlagt nöjesfält eller en sovande cirkus. Grus och gulgröna tuvor, rostiga kedjor, högar av bråte. Blekgrå himmel, oklar årstid. Vinden ligger på men INKRÄKTAREN kan inte avgöra om den smeker eller piskar. Från utsidan, genom hålen i hägnet, tycktes fältet överblickbart; nu kan han inte se slutet på det. Den uråldriga tomten han brutit sig in på sträcker sig en evighet i alla väderstreck. Om stängslet finns kvar är det oändligt långt bort.
   Det lilla nöjesfältet, som före inbrottet utgjorde en skarpt avgränsad zon, ett undantagstillstånd i tid och rum, framstår från insidan som det enda som finns. Ändå är han säker på att taggstängslet fortfarande omsluter området, att det fortfarande finns ett ”inom” och ett ”utom” – att han är undantagets fånge tills han åter bryter sig ut i allmänheten.

Han vill till havet! Vid cirkustomtens gräns tar havet vid. Stranden är mellanområdet. Så sa sjöfågeln. Var är stranden?

(En lätt lutande husvagn guppar av och an, som om någon satt den i rörelse och sedan gått upp i rök. Någon bodde där en gång.)

Vad är det för flagga som smäller i vinden? Den i toppen på den himmelshöga stången i tomtens centrum? Han ser flaggans darrande palett i det mjölkvita, så okroppslig att den tycks ha överskridit atmosfärens gräns och nu vinkar till honom från andra sidan. Den eteriska flaggan avleder uppmärksamheten och TIGRARNA väller som en spinalvätska ut ur tältet han inte sett: det tempelstora tältet i tomtens östra ände. Den gaslika flaggan ovan molnen hypnotiserar inkräktaren med sin regnbågsdans och rovdjuren ryter ut ur det kyrkostora cirkustältet, sveper över fältet som ett randigt rakblad med sikte på inkräktaren. Flaggan faller på halv stång, faller mot himlen, tar regnbågen med sig och exploderar i neon när den sista tigern sväljer sig själv, vilthägnet rämnar och vattnet väller in.

Skriv din kommentar här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s