En hel värld inom mig. Barndomsskildringar i Tomas Andersson Wijs sångtexter

”Även om diktarens barndom stundtals är vibrerande närvarande i nuet, så levande att den nästan tycks möjlig att påverka, inser han nu att det förflutna inte kan ändras. Han kan bara betrakta dåtiden, inte göra något åt den. Den slutliga uppgiften tycks vara att stå stilla och låta ’höga luften’ strömma in. Då återkommer barndomens sanningar av sig själv, för att blandas med vuxenlivets mognad. Bara genom total resignation blir den vuxne tillräckligt ’viktlös’ för att återigen bäras av en kraft större än jaget […]”

Den här C-uppsatsen i litteraturvetenskap från 2008 har jag länge velat publicera på Reningsverket, men tiden har inte känts rätt – förrän nu. Två händelser fick mig att slutligen posta texten: först en föreläsning av BRIS i skolan, där vi psykologstudenter fick göra en övning som gick ut på att minnas oss själva som trettonåringar (och en klasskamrat nästan ordagrant uttryckte en av uppsatsens huvudteser, den om berättelsen om jaget!), och sedan det faktum att Tomas Andersson Wij just släppt en ny skiva.

Det är en ganska lång text. Den formella inledningen och det akademiska formatet kan få den att verka oaptitlig. Men dess stora förtjänster finns i mitten och slutet, i diskussionerna snarare än i referaten. Särskilt om man är bekant med TAW:s musik går det utmärkt att ströva runt i texten efter behag. Man måste inte läsa varje rad.

Min rutinerade handledare, litteraturprofessorn NN (vars namn har ändrats i bloggversionen av texten), belönade uppsatsen med ett betyg utanför skalan: VG+ (på en skala från U till VG).

Klicka på länken nedan för att ladda ner:

En hel värld inom mig. Barndomsskildringar i Tomas Andersson Wijs sångtexter

För den som vill lyssna på låtarna samtidigt som man läser finns alla spår tillgängliga på Spotify:

TAW på Spotify

Skriv din kommentar här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s